logo

HÖGSKOLEEXAMEN 120 hp/KULTURSKOLEPEDAGOG 90 hp
Inriktning Scenpoesi och berättande

ANTAGNINGSPROVSINSTRUKTION PROV 2024

Antagningsprov genomförs först digitalt genom att du lämnar in en portfölj med länkar till två videos på egenproducerade framträdanden. Dessa laddas upp direkt i din ansökan där specifika instruktioner anges.

Dina inlämnade underlag bedöms parallellt med behörighetskontroll under vecka 28–29. Går du vidare blir du under vecka 29 kallad till ytterligare prov och intervju vid SMI på måndag den 29 juli. Se därför till att du redan nu har möjlighet att vara på SMI då. Vid dessa prov träffar du en jury bestående av undervisande lärare i utbildningen, yrkesverksamma scenkonstnärer samt en studentrepresentant.

Sökande till inriktning scenpoesi gör huvudprov, sångprov och gruppledningsprov samt intervju på SMI (läs nedan). Sångprovet är diagnostiskt och inte direkt avgörande för antagning.

Provet består av förberedda och oförberedda moment. Instruktioner får du som går vidare vecka 29 tillsammans med kallelse till proven som genomförs måndag 29 juli. Det är viktigt att du kan vara på SMI denna dag för prov.

FÖRBEREDDA UPPGIFTER:

Du får en uppsättning instruktioner med kallelsen. Det kan t.ex. handla om ett tema, en textrad, ett beat eller en situation. Utifrån de instruktionerna förbereder du ett 5–10 mins framträdande, där du själv skapar text och gestaltning.

Här vill vi se din konstnärliga förmåga och din hantverksmässiga bredd.

OFÖRBEREDDA UPPGIFTER:

Du får två alternativ på texter att läsa för dig själv under 30 minuter och skapa ett spontant och nytt framträdande i respons till ett av alternativen. Sedan träffar du juryn och gör ett kort (3 minuter) framträdande utifrån det du skapat.

Här vill vi se dig skapa inom en given tidsram och hitta egna ingångar i övningar.

Du förbereder en pedagogisk övning (t.ex. en kreativt skrivande-övning, teaterlek, framträdarövning eller samskapandeövning) och tar med ev. instruktioner eller material.

Du har 10 minuter på dig att genomföra din övning med en grupp bestående av 5–8 personer som utgörs av medsökande till utbildningen. Tänk på att tiden är begränsad och att det gäller att arbeta enkelt och tydligt samt visa på din förmåga att anpassa övningen till gruppen. Du har tillgång till en sal med golvutrymme för alla att röra sig/sitta, papper och pennor för alla, whiteboard samt projektor för uppkoppling av egen medhavd dator.

Vi bedömer din förmåga att skapa kontakt med gruppen och hur du leder och samspelar med den. Vi bedömer även konstnärligheten i dina instruktioner och i det färdiga resultatet.

Under gruppledningsprovet kommer du också genomföra ett uppvärmningsmoment tillsammans med gruppen, som leds av en ur provjuryn.

Lämna in en videoinspelning där du framför en valfri låt a cappella alternativt med ackompanjemang. Sångröstproven poängsätts inte i antagningen och du behöver inte vara en säker sångare för att få godkänt resultat. Provet är diagnostiskt och syftar till att bedöma dina förutsättningar att använda sångrösten i undervisningen.

Videoinspelningen laddar du upp till en delad Google Drive-mapp eller via länk till YouTube enligt instruktioner du får om du går vidare vecka 29 för prov vid SMI måndag den 29 juli.

Vi samtalar om din ansökan, dina provunderlag samt dina tankar om pedagogik, din drivkraft och dina ambitioner med utbildningen. Du får också möjlighet att ställa frågor om utbildningen.