logo

KANDIDATEXAMEN 180 hp
Inriktning Musikskapande

ANTAGNINGSPROVSINSTRUKTION PROV 2024

  • Antagningsprov genomförs först digitalt genom att du lämnar in en egen portfölj med två klingande exempel på egenproducerad musik. Dessa laddas upp direkt i din ansökan där specifika instruktioner anges. Den sammanlagda tiden för alla exempel ska inte överskrida 15 minuter.

Dina inlämnade underlag bedöms parallellt med behörighetskontroll under vecka 17–18. Går du vidare blir du under vecka 19 kallad till ytterligare prov och intervju vid SMI onsdag–torsdag i vecka 20. Se därför till att du redan nu har reserverat möjlighet att vara på SMI då.

Alla sökande gör gemensamma antagningsprov. Piano-, teori- och gehörsproven är diagnostiska och inte direkt avgörande för antagning. Sökande till inriktning musikskapande gör dessutom ett huvudprov och ett gruppledningsprov på SMI (läs nedan).

Du kommer att få instruktioner och underlag för en musikskapande uppgift som du har 90 minuter på dig att genomföra. Du har tillgång till ett eget rum och du får ha eget instrument med dig, eller låna en dator och instrument av oss (ej egen dator). SMI:s dator är utrustad med Logic, Garageband, FL studio, Ableton och Sibelius.

Efter provtiden laddar du upp resultatet till din delade Google Drive mapp, alternativt framför du din uppgift live för juryn vid intervjun. Du kan också välja att göra ett framförande med både inspelat material och liveframträdande. Det inspelade materialet måste vara skickat till din Drive mapp, du har inte möjlighet att ta med datorn till intervjun.

Teori- och gehörsproven gör du i vecka 20 vid SMI, om du går vidare i provprocessen. Schemat för ditt prov får du i vecka 19 efter beskedet om att du gått vidare.

Teori- och gehörsprov är diagnostiska och har inte utslagsresultat för antagning. Vi använder provet för att kunna placera dig i grupper eller kurser med samma färdighetsnivå.

Teoriprovet består av två delar. Den ena delen sker i form av ett prov i Musiklära och innehåller:

  • Tonnamn med oktavbeteckningar
  • Notation med diskant- och basklav
  • Dur- och mollskalor
  • Intervall

Den andra delen består av några uppgifter inom Satslära och innehåller:

  • Ackord
  • Transponering
  • Harmonisk analys (funktionsanalys eller steganalys)
  • Fyrstämmig sats
Testprov
Teoriprov
Teoriprovfacit

Gehörsprovet består av två delar:

Gehörsprovets ena del kan du testa själv genom att ladda hem ett testprov i gehör från vår hemsida. Du får då en provblankett med uppgifter som du skall lösa samt facit till uppgifterna. Musikexemplen finns som ljudfiler.

På provet spelas rytm-, melodi- och ackorduppgifter där du ska komplettera en notbild. På testprovet är inspelningarna gjorda med syntar, men på det ”riktiga gehörsprovet” används riktiga instrument.

Vid gehörsprovets andra del kommer du att få en noteringsuppgift ("plankningsuppgift"). Den innebär att du från en ljudfil skall skriva ned melodi och ackord. Du arbetar vid en dator för denna uppgift och har tillgång till klaviatur. Du lägger upp arbetet på det sätt som passar dig.

Testprov
Gehörsprov
Gehörsprovfacit
Ackord 1 (mp3)
Ackord 2 (mp3)
Ackord 3 (mp3)
Melodi 1 (mp3)
Melodi 2 (mp3)
Melodi 3 (mp3)
Rytm 1 (mp3)
Rytm 2 (mp3)
Rytm 3 (mp3)
Båda proven (2.9Mb)

Pianoprovet gör du i vecka 20 vid SMI, om du går vidare i provprocessen. Underlag och instruktioner om provet får du i samband med kallelse vecka 16 och schemat för ditt prov får du i vecka 19 efter beskedet om att du gått vidare.

Pianoprovet är diagnostiskt och inte direkt avgörande för antagning.

FÖRBEREDD UPPGIFT

Uppgift 1 Ackompanjemang

Du ombeds ackompanjera melodin med de ackord som du själv valt.

Du ska spela som om du kompade elever i en undervisningssituation där de spelar eller sjunger melodin. OBS du skall inte spela med i melodin. En jurymedlem kommer att agera elev och spela melodin.

Förbered ett förspel som på ett tydligt och enkelt sätt får eleven att börja sjunga/spela.

OBS! Vid provet lämnar du ifrån dig din harmonisering till juryn och får en ny ren notbild.

Du förväntas spela de ackord du använt i din harmonisering utan att se dem vid provet.

Sökande till pianoprofil gör ovanstående moment i samband med profilprovet.

OFÖRBEREDD UPPGIFT

Uppgift 2 Ackompanjera på gehör

Vi kommer vid provtillfället att be dig ackompanjera en känd visa på gehör.

Uppgift 3 Ackompanjera efter ackordanalys

Du får vid provet en visa med ackordbeteckningar som du ombeds ackompanjera.

Uppgift 4 A prima vista spel

Du ombeds efter en kort genomläsning spela ett oförberett stycke efter noter.

Välj ett av de musikexemplen till gruppledningsprovet enligt instruktioner som skickas till dig om du går vidare vecka 19 för prov vid SMI onsdag-torsdag i vecka 20.

Du har tio minuter på dig att på gehör lära ut en enkel musikalisk form till en grupp på ca fyra personer. Gruppen består av några av dina medsökande kamrater. Ha i beredskap att de kan ha olika förkunskaper och en annan musikalisk inriktning än du själv.

Till ditt förfogande finns piano, akustisk gitarr, el-bas, ett par congas, bongos och diverse rytminstrument (maraccas, claves, tamburiner, cymbaler, trianglar etc) samt en uppkopplad dator med programmen Logic, Soundtrap och Ableton. Du har också möjlighet att använda din egen medhavda dator.

Det står dig helt fritt att behandla det musikaliska materialet så som du själv vill, du kan använda låten i sin helhet, välja ett motiv eller utsprängda delar av den, transponera till annan tonart eller skapa en ny musikalisk form till exempel. Talkör och slagverk, solosång till ackompanjemang eller en instrumentalversion, möjligheterna är många, se bara till att alla i gruppen blir delaktiga och har en uppgift att fylla.

Vi bedömer din förmåga att skapa kontakt med gruppen och hur du leder och samspelar med den. Vi bedömer även musikaliteten i dina instruktioner och i det färdiga resultatet.

Det är viktigt att du instruerar dina kamrater gehörsvägen, dela alltså inte ut några not- eller textpapper. Tiden kan kännas knapp, men du hinner mer än du tror. Det gäller att arbeta enkelt och tydligt.

Lämna in en videoinspelning där du framför en valfri låt a cappella alternativt med ackompanjemang. Sångröstprovet poängsätts inte i antagningen och du behöver inte vara en säker sångare för att få godkänt resultat. Provet är diagnostiskt och syftar till att bedöma dina förutsättningar att använda sångrösten i undervisningen.

Videoinspelningen laddar du upp till en delad Google Drive-mapp eller via länk till YouTube enligt instruktioner du får om du går vidare vecka 19 för prov vid SMI onsdag-torsdag i vecka 20.

Vid intervjun, som hålls vid SMI vecka 20 om du går vidare vecka 19, träffar du undervisande lärare i musikskapande samt en studentrepresentant. Vi lyssnar tillsammans på ditt huvudprov i musikskapande. Vi samtalar om musiken i din portfölj, musiken i huvudprovet samt dina tankar om musikpedagogik och ambitioner med utbildningen. Du får också möjlighet att ställa frågor om utbildningen.