logo

HÖGSKOLEEXAMEN I LOGONOMI 120 hp

ANTAGNINGSPROVSINSTRUKTION PROV 2024

  • Antagningsprov genomförs först digitalt genom att du lämnar videoupptagningar i ljud och bild, en video per verk, bestående av följande:
  1. Läsa upp en valfri dikt.
  2. Läsa upp valfritt prosastycke
  3. Sjung en valfri sång/visa utantill utan ackompanjemang (a cappella)

Den sammanlagda tiden för alla tre underlag ska tillsammans inte överskrida 10 minuter. Dessa laddas upp senast vecka 17 på en särskild länk vi kommunicerar till dig om under vecka 16.

Dina inlämnade underlag bedöms parallellt med behörighetskontroll under vecka 17–18. Går du vidare blir du under vecka 19 kallad till ytterligare prov och intervju (läs nedan) vid SMI onsdag-torsdag i vecka 20. Se därför till att du redan nu har reserverat möjlighet att vara på SMI då. Vid dessa prov träffar du en jury bestående av undervisande lärare i utbildningen samt en studentrepresentant.

Allmänt om dina inlämnade videounderlag

Börja varje inspelning med att tydligt säga ditt namn (du behöver inte uppvisa id-kort) och vad du ska framföra för vilket prov. Inspelningen genomförs stående och spelas in så du ses framifrån i helkropp (aldrig mindre än halvkropp vid eventuell förflyttningar).

Spela in i en lokal med adekvat ljus där du kan genomföra din video ostörd i ljud och bild. Du kan spela in med valfri utrustning bara resultatet blir att vi tydligt ser och hör dig. Tänk på att mikrofonen på mobila enheter ofta är bättre än den på en dator.

Videon skall göras i en tagning per framförande utan redigering av ljud eller bild d.v.s. inga effekter, EQ eller mixning utan “rå-ljud genom mikrofon”.

Om möjligt döper du varje videospår med initialer och innehåll ex. ”AA Dikt”.

Provet består av förberedda och oförberedda moment. Instruktioner får du som går vidare vecka 19 tillsammans med kallelse till proven som genomförs under onsdag–torsdag i vecka 20. Det är viktigt att du kan vara på SMI dessa dagar för prov.


FÖRBEREDDA UPPGIFTER:

Du läser upp en dikt du får med kallelsen.

OFÖRBEREDDA UPPGIFTER:

Du får en text/artikel att läsa för dig själv under 20 minuter. Sedan träffar du juryn och ger ett muntligt referat av texten.

Du ska välja ut en av texterna du får hemskickade vecka 19 med kallelse till SMI vecka 20.

Du har 10 minuter på dig att lära ut texten och arbeta med gestaltning och form/arrangemang till en grupp bestående av 5-8 personer som utgörs av medsökande till utbildningen.

Du kan använda materialet med stor frihet: unison läsning, talkör, soloinsatser, inslag av rörelse-dans-sång. Möjligheterna är många! Tänk på att tiden är begränsad och att det gäller att arbeta enkelt och tydligt.

Det är viktigt att du inte delar ut texten utan arbetar via gehörsinlärning. Det innebär att även du ska lära ut texten utan att du använder textblad. Vi bedömer din förmåga att skapa kontakt med gruppen och hur du leder och samspelar med den. Vi bedömer även konstnärligheten i dina instruktioner och i det färdiga resultatet.

OBS! Exempel på prov från ett tidigare år som referens:

Under gruppledningsprovet kommer du också genomföra ett rytmiskt härmningsmoment tillsammans med gruppen, som leds av en ur provjuryn.

Vi samtalar om din ansökan, dina provunderlag samt dina tankar om pedagogik och dina ambitioner med utbildningen. Du får också möjlighet att ställa frågor om utbildningen.