ANTAGNINGSPROV 2025
- On 250416
- Din ansökan med bilagor ska vara SMI tillhanda senast kl.08.00. Se vidareinfo under Ansökan. OBS! Sena ansökningar behandlas endast i mån av tid.
- Ti 250429
- Om du går vidare kallas du per e-post till antagningsprov på SMI vecka 20 (som består av gemensamma prov, se nedan), enligt individuellt schema.
- To 250515
- Antagningsprov på SMI. OBS! Du måste närvara på SMI de dagarna du kallas, det finns inga alternativ vi kan erbjuda. (Eventuellt On 250514)
- Fr 250530
- Besked om antagning per e-post.
- To 250612
- Svar på erbjudande om antagning ska vara SMI tillhanda med vändande e-post.
- To 250703
- Sommarbrev med kallelse till och information om läsårsstart.
- To 250821
- Registrering vid SMI för läsårsstart.
Antagningsprov genomförs först digitalt genom att du lämnar in en egen portfölj med två klingande exempel på egenproducerade verk (ex. låtar, kompositioner eller produktioner). Den sammanlagda tiden för dina arbetsprov ska inte överskrida 10 minuter. Varje bifogad fil ska ha verkets titel som filnamn. Om du önskar kan du även komplettera med noter till dina verk.
Ange för varje verk:
Du kommer att få instruktioner och underlag för en musikskapande uppgift som du har 90 minuter på dig att genomföra. Du har tillgång till ett eget rum och du får ha eget instrument med dig, eller låna en dator och instrument av oss (ej egen dator). SMI:s dator är utrustad med Logic, Garageband, FL studio, Ableton och Sibelius.
Efter provtiden laddar du upp resultatet till din delade Google Drive mapp, alternativt framför du din uppgift live för juryn vid intervjun. Du kan också välja att göra ett framförande med både inspelat material och liveframträdande. Det inspelade materialet måste vara skickat till din Drive mapp, du har inte möjlighet att ta med datorn till intervjun.
Välj ett av de musikexemplen till gruppledningsprovet enligt instruktioner som skickas till dig om du går vidare för prov vid SMI i vecka 20.
Du har tio minuter på dig att på gehör lära ut en enkel musikalisk form till en grupp på ca fyra personer. Gruppen består av några av dina medsökande kamrater. Ha i beredskap att de kan ha olika förkunskaper och en annan musikalisk inriktning än du själv.
Till ditt förfogande finns piano, akustisk gitarr, el-bas, ett par congas, bongos och diverse rytminstrument (maracas, claves, tamburiner, cymbaler, trianglar etc).
Det står dig helt fritt att behandla det musikaliska materialet så som du själv vill, du kan använda låten i sin helhet, välja ett motiv eller utsprängda delar av den, transponera till annan tonart eller skapa en ny musikalisk form till exempel. Talkör och slagverk, solosång till ackompanjemang eller en instrumentalversion, möjligheterna är många, se bara till att alla i gruppen blir delaktiga och har en uppgift att fylla.
Vi bedömer din förmåga att skapa kontakt med gruppen och hur du leder och samspelar med den. Vi bedömer även musikaliteten i dina instruktioner och i det färdiga resultatet.
Det är viktigt att du instruerar gruppen gehörsvägen, dela alltså inte ut några not- eller textpapper. Tiden kan kännas knapp, men du hinner mer än du tror. Det gäller att arbeta enkelt och tydligt.
Teori- och gehörsproven gör du i vecka 20 vid SMI, om du går vidare i provprocessen. Schemat för ditt prov får du efter beskedet om att du gått vidare.
Teori- och gehörsprov är diagnostiska och syftar till att bedöma dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.. Vi använder provet för att kunna placera dig i grupper eller kurser med samma färdighetsnivå.
Teoriprovet består av två delar. Den ena delen sker i form av ett prov i Musiklära och innehåller:
Den andra delen består av några uppgifter inom Satslära och innehåller:
Gehörsprovet består av två delar:
Gehörsprovets ena del kan du testa själv genom att ladda hem ett testprov i gehör från vår hemsida. Du får då en provblankett med uppgifter som du skall lösa samt facit till uppgifterna. Musikexemplen finns som ljudfiler.
På provet spelas rytm-, melodi- och ackorduppgifter där du ska komplettera en notbild. På testprovet är inspelningarna gjorda med syntar, men på det ”riktiga gehörsprovet” används riktiga instrument.
Vid gehörsprovets andra del kommer du att få en noteringsuppgift ("plankningsuppgift"). Den innebär att du från en ljudfil skall skriva ned melodi och ackord. Du arbetar vid en dator för denna uppgift och har tillgång till klaviatur. Du lägger upp arbetet på det sätt som passar dig.
Pianoprovet gör du i vecka 20 vid SMI, om du går vidare i provprocessen. Underlag och instruktioner om provet får du i samband med kallelse vecka 16 och schemat för ditt prov får du i vecka 19 efter beskedet om att du gått vidare. Pianoprovet är diagnostiskt och inte direkt avgörande för antagning.
FÖRBEREDD UPPGIFT
Uppgift 1 Ackompanjemang
Underlag och instruktioner om denna uppgift får du i samband med beskedet om att du gått vidare till antagningsprov del 2 vid SMI i vecka 20.
Du ombeds ackompanjera melodin med de ackord som du själv valt.
Du ska spela som om du kompade elever i en undervisningssituation där de spelar eller sjunger melodin. OBS du skall inte spela med i melodin. En jurymedlem kommer att agera elev och spela melodin.
Förbered ett förspel som på ett tydligt och enkelt sätt får eleven att börja sjunga/spela.
OBS! Vid provet lämnar du ifrån dig din harmonisering till juryn och får en ny ren notbild.
Du förväntas spela de ackord du använt i din harmonisering utan att se dem vid provet.
Sökande till pianoprofil gör ovanstående moment i samband med profilprovet.
OFÖRBEREDD UPPGIFT
Uppgift 2 Ackompanjera på gehör
Vi kommer vid provtillfället att be dig ackompanjera en känd visa på gehör.
Uppgift 3 Ackompanjera efter ackordanalys
Du får vid provet en visa med ackordbeteckningar som du ombeds ackompanjera.
Uppgift 4 A prima vista spel
Du ombeds efter en kort genomläsning spela ett oförberett stycke efter noter.
Lämna in en videoinspelning där du framför en valfri låt a cappella alternativt med ackompanjemang. Sångröstprovet poängsätts inte i antagningen och du behöver inte vara en säker sångare för att få godkänt resultat. Provet är diagnostiskt och syftar till att bedöma dina förutsättningar att använda sångrösten i undervisningen.
Videoinspelningen laddar du upp enligt instruktioner du får om du går vidare vecka 19 för prov vid SMI onsdag–torsdag i vecka 20.
Vid intervjun, som hålls vid SMI vecka 20, om du går vidare, träffar du undervisande lärare i musikskapande samt en studentrepresentant. Vi lyssnar tillsammans på ditt huvudprov i musikskapande. Vi samtalar om musiken i din portfölj, musiken i huvudprovet samt dina tankar om musikpedagogik och ambitioner med utbildningen. Du får också möjlighet att ställa frågor om utbildningen.
KOSTNAD FÖR ATT GÖRA ANTAGNINGSPROV:
Det kostar ingenting för dig att söka till våra utbildningar. Däremot utgår en avgift på 500kr:
- om du inte lämnat avanmälan senast den 29 april enligt de anvisningar som framgår av kallelsen, eller
- om du inte genomför de prov du har kallats till.
Undantag för sjukdom görs vid inlämning av läkarintyg.
FUNKTIONSNEDSÄTTNING
Om du har en dokumenterad funktionsnedsättning som exempelvis dyslexi, koncentrationssvårigheter, nedsatt syn eller hörsel, har du möjlighet att få stöd i samband med antagningsproven. Stödet anpassas till din funktionsnedsättning och utformas i samråd med dig. För att få anpassat stöd ska du därför i samband med ansökan anmäla din funktionsnedsättning till oss.
Senast upppdaterad: 2025-01-28