Muhammad Khaladyan och Fadi Kutaini studerar båda till kulturskolepedagog med oud som huvudinstrument.
Fadi är uppvuxen i en musikerfamilj och har studerat orientalisk musik vid Musikakademin i Damaskus, Muhammad har sina musikaliska rötter i kurdisk folkmusik och klassisk persisk musik och har en musikerutbildning från College of Fine Arts vid Teherans universitet.
Hur hamnade ni på SMI?
Fadi: Jag jobbar 50% på en kulturskola och det var min chef som tyckte att jag skulle söka SMI. SMI har vad jag behöver, att arbeta med ensembler, med grupper, att få grundläggande västerländsk musikteori. Muhammad och jag kan orientalisk musik men vi behöver lära oss mer om den europeiska musiken.
Muhammad: Jag letade efter en sån här utbildning i flera år här i Sverige. Och jag hittade bara musikerutbildningar med inriktning på världsmusik och andra musikkulturer. Men det var först och främst en pedagogisk utbildning jag letade efter eftersom jag tänkte att jag har någonting med mig som jag vill dela med mig av i det här samhället. Men hur ska jag komma in på rätt väg för att kunna mötas på rätt nivå, ha liknande tankesätt… Det var min flickvän som hittade SMI. Jag är jätteglad nu, har hittat rätt.
Ni är ju båda musiker. Har ni möjlighet att kombinera ert musikerskap med studierna?
M: Studierna tar mycket tid. Och just nu är jag inte så mycket oud-spelare. Jag lägger ned mycket tid på piano och gitarr, mycket kring att förstå harmoni och gehör. Och jag önskar kanske att jag hann öva mer på oud, nu när jag har Ahmad (al Khatib) som lärare. Men samtidigt man breddar sin kunskap och det krävs också att jag gör det om jag vill nå ut.
Ja, det är krävande, men jag är nöjd med det. Man kan ju studera på deltid om man vill hinna spela mer.
F: Jag studerar på deltid och sen jobbar jag på kulturskolan. Där undervisar jag i oud och bouzouki och orientaliska trummor. Ska nu snart ha en kurs för små barn. Jag tar med mig direkt det jag lär mig om metodik på SMI till kulturskolan och prövar på mina elever. Det här året läser jag inte pedagogik. Jag försöker jobba mer med språket nu så att jag kan vara mer redo nästa år.
M: Ja, teorikursen i pedagogik är svår på grund av språket, det akademiska språket är något helt annat än språket i det dagliga livet. Det tar tid att verkligen förstå – vad betyder det som står i boken? Det är mer tidskrävande för oss som inte har svenska som första språk. Man måste översätta för sig själv, tänka mycket och hitta nya ord.
Något ni skulle vilja säga till den som vill söka den utbildning ni läser?
M: SMI är rätta vägen. När jag jämförde utbildningsplanerna med andra utbildningar så tycker jag att SMI både musikaliskt och pedagogiskt har en annan inriktning. Och oudspelet med Ahmad är mycket kompletterande till mina gamla utbildningar.
F: Olika kulturer får mötas på SMI. Även inom oudspel finns det många kulturer. Till exempel är iransk musik helt olika än den från Syrien eller Turkiet. Med Ahmad får vi jobba med flera olika traditioner.
Finns det plats för ert oudspelande i ensemblerna på SMI?
M: Ja, vi skulle ha spelat oud i stor orkester tillsammans med alla andra studenter på SMI förra veckan, men det blev tyvärr uppskjutet tills vidare på grund av corona.
I arrangeringskurserna skriver också några för oud och vi lär av varandra. Jag får många intressanta frågor om hur vi noterar och vilka skalor vi kan använda med mera.
B: Och jag hoppas vi får spela mer folkmusik från Europa där vi också kan använda ouden, till exempel polsk och grekisk musik.
Något mer ni vill tillägga?
M: Att det finns en så stor flexibilitet på SMI, att vi blir lyssnade på och får en utbildning efter våra behov.
F: Jag trivs jättebra.
Senast upppdaterad: 2023-04-12